Нацбанк і 40 найбільших банків не змогли домовитися про курс гривні, - Гонтарева

Національний банк України та представники 40 найбільших банків України не змогли домовитися про курс гривні до долара

Про це заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарева в ефірі "Шустер Live", передає Еспресо.TV

"З банкірами ми обговорювали - і відразу скажу: обговорювали і не домовилися - ми запитували у банкірів, на якому курсі вони відчувають ми можемо знайти баланс (рівновага курсу гривні, - Ред.). Тому що, якщо ми зараз не знайдемо (рівноваги курсу, - Ред.) нам доведеться вживати додаткові адміністративні заходи, а нам цього дуже не хочеться. Ми вважаємо, що ситуація з нашим платіжним балансом каже, що ми його (рівновагу курсу, - Ред.) повинні знайти, а далі, як тільки паніка спадає, ми підемо вниз", - заявила Гонтарєва.

У той же час, за її словами, банківська система дуже серйозно ставитися до девальвації гривні.

"Тому що будь-яка девальвація - це удар по балансам банку. Це і відтік депозитів в гривні, і порушення нормативів, що передбачає штрафи з боку НБУ, і падає якість кредитного портфеля, після цього акціонерам треба докапіталізувати банк", - заявила глава НБУ.

Зазначимо, раніше Гонтарєва заявляла, що 10 листопада 2014 р. в Національному банку запланована робоча зустріч з керівниками 40 найбільших банків, на якій разом з ними буде проаналізована зібрана за минулий тиждень статистична інформація за результатами роботи ринку та проведених аукціонів та прийнято рішення про подальші кроки.

Нагадаємо, Гонтарева заявила, що колишні керівники НБУ за два роки витратили $ 22 млрд на підтримку гривні.

Тим часом сьогодні гривня на міжбанку впала до психологічного рівня - 16 грн/$ та 20 грн/євро.