Шендерович про поїздку до Львова: На вулицях цитаделі українського фашизму чути російську мову

Відомий російський ліберал і критик путінського режиму Віктор Шендерович висловив «занепокоєння» через лояльне ставлення до росіян у Львові

Віктор Шендерович у притаманній йому іронічній манері розповів про «жахи фашизму» у Львові, до якого навідався днями, повідомляє СоцПортал.

«Як досвідчений друг київської хунти і укрофашист в законі - висловлюю глибоку тривогу і крайнє розчарування результатами своєї інспекційної поїздки до м. Львів (Західна Україна)», - написав письменник.

Зокрема з того, що «засмутило» сатирика, Шендерович виокремлює російську мову, яку постійно чути у Львові. «Серед білого дня йдуть екскурсії для російськомовних груп. Самосудів не зафіксовано», - зазначив він.

«Вулиця Руська так і не перейменована у вашингтонську; вулиця Чайковського є, вулиці Вагнера немає. Прапорів УПА мало, свастик немає взагалі. На вулиці Коперника на стіні чистою українською написано: «Місце нацизму - на звалищі історії». На Староєврейській вулиці мене вітала жінка з негреням в колясці. Вулицею Бандери ходять студенти Політехнічного університету.

У музеї на центральній Площі Ринок працює виставка «Нариси єврейського кварталу». На «патріотичному» книжковому розвалі на бульварі Шевченка - на одну жалюгідну антисемітську брошуру доводиться пара дюжин томів про історію більшовицької окупації України. З нагоди вихідного дня біля цієї торгової точки під чорно-червоним прапором згадують минулі дні літні бійці УНА-УНСО, але їх помітно менше, ніж людей біля шахової партії навколо сусідньої лавки.

В обмінниках приймають рублі (хоча, звичайно, дивуються, якщо хтось хоче їх купити). Городяни розслаблені і доброзичливі, погода сонячна, кава смачна. Працює магазин іграшок "Чебурашка" та інший, з левеням біля входу, - тим самим левеням, який співав пісеньку разом з черепахою», - описав побачене сатирик.

На завершення Шендерович дійшов висновку, що знімати «укрофашистів» у Львові для російських пропагандистів не вигідно, оскільки вони не задовольнять потреби для брехливої картинки. «Є практична пропозиція: озлоблений антиросійський захід України для поточних потреб російської пропаганди знімати в Люберцях (Московська область – Еспресо.TV). Воно й ближче, і свастик більше, і в рило там російській людині отримати набагато легше».