У місії ОБСЄ в Україні потрібно провести ротацію та змінити формат роботи, - Маломуж

Екс-очільник служби зовнішньої розвідки України, генерал Микола Маломуж вважає, що нинішній формат роботи ОБСЄ у зоні АТО не виправдовує себе, а кадровий склад потребує ротації

Таку думку він висловив у ефірі Еспресо.TV.

"На офіційному рівні ми повинні продовжувати такий контакт, бо це передбачено і нашими спільними угодами з ОБСЄ і відповідна схема роботи відпрацьована на рівні і женевського, і мінського форматів домовленостей", - вважає Маломуж.

Але, за словами генерала, є реальні факти необ’єктивної оцінки ситуації з боку ОБСЄ.

"Особливо мова йде про нанесення вогню з боку українських силовиків, з іншого боку фіксуються переїзди бойовиків на машинах ОБСЄ і занепокоєння викликає ситуація про здачу інформації про дислокацію наших позицій. Оце поки оперативна інформація, але вона потребує додаткової перевірки, тому в цій ситуації я би на офіційному рівні, продовжуючи контакти, поставив питання про зміну формату і контингенту ОБСЄ. Тому що ми відчуваємо ряд серйозних претензій щодо його діяльності", - сказав Маломуж. 

Деталізуючи питання зміни формату роботи місії ОБСЄ, екс-голова служби зовнішньої розвідки наголосив на ротації спостерігачів, збільшення їхньої кількості та зміни технічних засобів спостереження, бо безпілотники не виправдовують свого призначення за наявності на території зони АТО російських радіолокаційних систем.

"Треба задіяти наших союзників, як раз учасників ОБСЄ, з європейських країн, зі США, з інших країн світу, можливо ротація проведена має бути за рахунок країн-учасниць, це перший формат і з іншого боку – це розширення формату ОБСЄ, який був вже оголошений наприклад, не 100-300 людей, а декілька тисяч людей.

Надзвичайно неефективний формат контролю: маємо один-два безпілотники, вони практично нічого не вирішують, треба зараз вирішувати питання на міжнародному рівні про формування космічного стаціонарного контролю на кордоні і на рівні лінії розмежування, щоб встановити реальний контроль, а це – для проформи. От вони контролюють декілька десятків кілометрів, а це нічого не вирішує. 

Стосовно інформації щодо заглушення роботи безпілотників ОБСЄ, то ця інформація може бути вірною, бо РФ має надзвичайно потужні можливості у цьому напрямку. Декілька тижнів тому вони відправили на Донбас декілька нових засобів радіоконтролю, радіоперешкод, а це ведення радіовійни, в тому числі і по безпілотникам, які стають сліпими", - сказав генерал армії.

Нагадаємо, що у РНБО України заявили про "зливання" спостерігачами ОБСЄ інформації про дислокацію українських військ.

Також про факти неприпустимої поведінки ОБСЄ на Донбасі йдеться у матеріалі Дмитра Тимчука.