Кірш про курси валют: Потрібно лікувати хворобу, тобто економіку, а не градусник, тобто курс

Кандидат у народні депутати, відомий економіст Олександр Кірш говорить, що зважаючи на стан економіки, Нацбанк вже не може регулювати курси валют

Таку думку він висловив в ефірі Еспресо.TV

"Перш за все, не потрібно абсолютизувати силу Нацбанку, це всього лише регулятор, головний фактор - це стан економіки, оскільки політика дорогих грошей призводить до того, що в країні немає попиту. А якщо попит і гроші все таки з'являються, то це в основному попит на іноземну валюту і люди несуть гроші не на ринок, а на купівлю іноземної валюти, а якщо щось купують, то купують, як правило, імпортне, то природно проблеми з економікою виникають, а проблеми з курсом просто це все відображають", - сказав він і додав, що спроби регулювати валютний ринок призвели до суттєвого зменшення золотовалютного резерву країни. 

"Вже "доінтервентилися" до того, що майже золотовалютних запасів не залишилося. Тому б я не став на Нацбанк покладати занадто великі надії і відповідальність. Потрібно лікувати хворобу, тобто економіку, а не градусник, тобто курс.
Якщо ми хочемо вирішувати проблему економіки, то необхідні реальні інвестиції, для цього необхідно зовсім інше оподаткування, зовсім інше ставлення держави до корупції. Необхідна децентралізація, стимулювання попиту, інше-інше, ми всі ці заходи знаємо, а курс просто відображає наслідки", -зауважив Кірш. 

Нагадаємо, Нацбанк сьогодні, 12 листопада укріпив офіційний курс гривні до долара на 2 копійки до 15,74 грн/$.

Загалом, в обмінних пунктах України 12 листопада курс долара у продажу виріс на 99 копійок - до 16,34 грн/$, в покупці виріс на 63 копійки - 15,34 грн/$.