Космічний зонд успішно сів на "українську" комету

Вперше в історії штучний зонд здійснив м'яку посадку на поверхню комети

12 листопада 2014 зонд Philae ("Філа") досяг ядра 67P/Чурюмова-Герасименко, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Твіттер" Європейської космічної агенції.

 

 

Співробітники агентства отримали з зонда сигнал, що підтверджує успішну висадку.

До цього зонд в плині приблизно семи годин зі швидкістю близько метра на секунду пройшов відстань в 22,5 кілометра від апарату Rosetta ("Розетта") до комети. Сигнал про спуск Philae досяг Землі за приблизно 30 хвилин після самої події, коли зонд вже знаходився на ділянці комети з назвою "Агіліка".

Спускний зонд несе на своєму борту десять інструментів, необхідних для проведення досліджень ядра комети. За допомогою радіохвиль вчені планують вивчити внутрішню структуру комети, а мікрокамери дозволять зробити з поверхні комети панорамні знімки. Також за допомогою свердла, встановленого на Philae, вчені збираються взяти проби кометного ґрунту з глибини до 20 сантиметрів.

Батарей на Philae достатньо для 60 годин автономної роботи. Подальше харчування наукового обладнання забезпечуватимуть сонячні батареї. Всі вимірювання в режимі онлайн надходитимуть на Rosetta, а з нього - до Землі. Після спуску Philae на комету Rosetta почне віддалятися від комети і стане її супутником.

Місія Rosetta є найамбітнішим проектом ЄКА. Дані, отримані з її допомогою, необхідні для пояснення процесів еволюції Сонячної системи і появи води на Землі. Основним організатором місії виступає ЄКА, а всього в її організації задіяно 50 компаній з 14 країн Європи та США.

Комета Чурюмова-Герасименко була відкрита у 1969 році у Києві. За словами першовідкривача комети українського наукового співробітника Астрономічної обсерваторії Клима Чурюмова, ця комета може виявитись ключем зародження життя на Землі. Науковець припускає наявність на відкритій ним кометі органічних сполук, які колись були основними елементами зародження життя на нашій планеті.

Раніше, як повідомляло Еспресо.TVмодуль "Філа" успішно відокремився від базового апарату "Розетта" і спускається на комету Чурюмова-Герасименко.