Навіть після "розіп'ятих хлопчиків" і "рабів Нацгвардії" росіяни впевнені, що державні ЗМІ кажуть правду про Україну

Переважна більшість росіян довіряють тому, як федеральні телеканали висвітлюють події в Україні, і заперечують пропагандистський характер новин

Вони вважають, що саме Київ і західні столиці розв'язали проти Москви інформаційну війну. Лише кожен десятий знайомий з альтернативною точкою зору. Про це свідчить останнє опитування Левада-Центру, передає Еспресо.TV з посиланням на РБК.

Федеральні російські ЗМІ зберігають жорстку монополію висвітлення подій в Україні. Тільки 12% росіян є постійними споживачами інформації про події у сусідній країні, яка б різко відрізнялася від точки зору основних російських телеканалів та інших федеральних ЗМІ. Майже половина опитаних (46%) так чи інакше знайома з альтернативними точками зору на події на Україні, але більше третини (37%) ніколи не читають, не дивляться і не слухають ЗМІ, які б висвітлювали події Євромайдану і збройного конфлікту в Донбасі не так , як у федеральному ефірі.

Тільки 13% з тих, що не мають альтернативних джерел інформації про Україну зізналися, що не змогли їх знайти.

При цьому більшість опитаних впевнені, що альтернативні точки зору є або свідомою антиросійською пропагандою (26%), або спотворюють істинні події (17%), або - навіть якщо вони правдиві - викликають незгоду і роздратування (9%).

Довіра росіян до інформації центральних ЗМІ про Україну залишається стабільною: за останні місяці частка тих, хто впевнений в об'єктивності висвітлення конфлікту телеканалами, залишилася практично незмінною. Якщо в липні 58% стверджували, що російські ЗМІ дають об'єктивну картину того, що відбувається, а в серпні таких налічувалося 54%, то до жовтня їх частка зросла до 59%. Лише кожен десятий (10% в липні і 11% в жовтні) погоджувався з тим, що федеральні ЗМІ ведуть проти України інформаційну війну, і вважав таку політику небезпечною. Частка впевнених в тому, що інформаційна війна проти України - це добра справа, дещо знизилася - з 15% в липні і 17% в серпні до 13% у жовтні.

При цьому більше 80% опитаних вважають Росію жертвою інформаційної війни, яку розв'язали Україна, США і західні країни. Твердо в цьому впевнений кожен другий (54%), а схильний з цим погодитися кожен третій (29%). Частка прихильників протилежної точки зору ледь виходить за межі статистичної похибки. Тільки 8% заявили, що з певною часткою впевненості вважають, що Україна не веде пропагандистську кампанію проти Росії. У тому, що не веде її Захід, впевнені 4% опитаних.