Україна домовляється з Росією про повернення вкраденого разом з анексією Криму газу

У Москві проходять переговори між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо повернення Україні газу на кримському шельфі

Як повідомив ZN.UA джерело в Міненерговугільпромі України, Делегація НАК "Нафтогаз", очолювана головою її правління Андрієм Коболева, проводить у Москві переговори з керівництвом "Газпрому" по ряду питань, в першу чергу - з повернення українського газу з кримської території, пише ZN.ua з посиланням на джерела в Міненерговугілля.

Зокрема, представники "Нафтогазу" наполягають на поверненні мінімум 500 млн кубометрів газу, що належать українському державному холдингу і знаходяться в підземному сховищі ДАТ "ПАТ Чорноморнафтогаз" (100% акцій якого юридично знаходяться в корпоративному управлінні "Нафтогазу України").

За даними джерела, в ПСГ "Чорноморнафтогазу" знаходиться 1,1 млрд кубометрів активного газу.

Ситуація ускладнена тим, що юридично право власності української строни "Газпром" прямо не оскаржує, але практично менеджмент української держкомпанії "Чорноморнафтогаз" з осені 2013 замінений ставлениками "Газпрому".

Крім того, держоргани України не змогли домогтися виплат від російської сторони не тільки по законному майну України на захопленій АРК, а й компенсації за видобуті ресурси нафти і газу "Чорноморнафтогазом", які обчислюються трильйонами кубометрів газу і сотнями мільйонів тонн нафти.

Більш того, вартість природного газу, що знаходиться в ПСГ "Чорноморнафтогазу" і належить НАКу, на порядок нижче вартості газу, імпортованого українською стороною в тому числі з РФ.

Нагадаємо, з анексією Кримського півострова Росією Україна втратила доступ до мільярдних ресурсів вуглеводнів українського шельфу Чорного моря і запасам газу в ПСГ Государственого ПАТ "Чорноморнафтогаз".