Україну навмисне заганяють в залежність від російського вугілля, - Продан

Україну навмисне заганяють в залежність від російського вугілля або від вугілля з територій Донбасу, яку контролюють терористи

Про це на засіданні Кабміну повідомив глава Міненерговугілля Юрій Продан, передає Еспресо.TV.

"Або ми купуємо дефіцитне вугілля марки "А" та "П" в Росії, або з тієї території Донбасу, яка контролюється російськими угрупуваннями. Є заргоза того, що ми не зможемо пройти шляхи постачання вугілля. Всі інші компанії нажаль дуже настороженно відносяться до наших спроб", - заявив міністр.

За словами Продана Україну навмисне загнали в ситуацію коли вона змушена купувати вугілля в Росії або в терористів.

"У нас немає іншого виходу крім звернутися до російських виробників, але я вважаю, що ця ситуація дуже загрозлива", - додав він.

Також міністр зазначив, що компанія, яка постачала нам африканське вугілля не буде продовжувати співпрацю.

"Компанії відслідковують ту ситуацію, яка склалася (скандал з закупівлею вугілля). Коли проходить серйозне блокування роботи, компанії, відомі трейдери відмовляться від співпраці, бо в будь-який момент може блокуватися відгрузка іх вугілля", - зазначив він.

Нагадаємо, голову Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана викликали на допит в Генеральну прокуратуру України через можливі махінації із закупівлею вугілля в ПАР.

Пізніше компанія Steel Mont Trading Ltd заявила, що має намір знизити поставки вугілля з ПАР в Україну з запланованих базових 1 млн тонн до 500 тис. тонн.

Також на сьогоднішньому засіданні Кабміну Яценюк публічно попросив СБУ розібратися з "так званою перевіркою" закупівель африканського вугілля.