WSJ: США і Китай підпишуть угоди щодо запобігання військових конфліктів в Тихому океані

Під час зустрічі 12 листопада США і Китай підпишуть дві угоди. Вони будуть спрямовані на запобігання військових конфліктів в Тихоокеанському регіоні між країнами

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела, знайомі з ходом переговорів, передає РБК.

Зокрема, за цими угодами, США і Китай повинні будуть повідомляти один одного про військові навчання та інших військових великих заходах. Крім того, буде сформульовано порядок дій у разі можливих інцидентів на морі і в повітрі, розповіли джерела видання.

Таким чином країни сподіваються вийти з ситуації напруженості, яка сформувалася в останній час. Представники Білого дому відмовилися коментувати виданню інформацію про угоду. Заступник радника з національної безпеки Бен Родс заявив, що обидві сторони обговорювали ситуації, коли «американські і китайські військові «стикалися занадто близько для того, щоб їм було комфортно»». «Це неймовірно важливо, щоб ми уникли ненавмисної ескалації можливих конфліктів або зіткнулися з ситуацією, коли випадкова обставина призведе до чогось, що могло б посилити конфлікт», - заявив він.

У міністерстві оборони Китаю також безпосередньо не відповіли на питання про зміст угод. Однак, в прес-службі заявили, що механізм повідомлення і правила поведінки будуть мати «суттєвий вплив і значення для просування в справі побудови стратегічного довіри між Китаєм і США і побудови нового типу військових відносин».

Джерела видання також заявили, що інциденти, які відбувалися між США і Китаєм на морі і в повітрі не повинні повторюватися. При цьому протягом усього жовтня китайські військові чиновники самі наполегливо пропонували укласти нові угоди, які були б свідченням прогресу у військових відносинах між країнами.

Експерти, опитані виданням, заявили, що подібні угоди укладаються для того, щоб уникнути двозначних ситуацій. «Система попереднього повідомлення розроблена для того, щоб у сторін були гарантії, що мобілізація морських і повітряних сил проводиться в мирних цілях, а не є прелюдією до збройного конфлікту», - заявив виданню професор Академії сил оборони Австралії Карлайл Тайер.

Раніше США і Китай уклали під час форуму угоду про зниження тарифів на цілий ряд технологічних продуктів. Угода зачіпає торговий оборот загальним обсягом в $ 1 трлн. Вона торкнулася напівпровідників, медичних приладів, систем і пристроїв GPS. Ратифікація цієї угоди призначена на грудень на засіданні Всесвітньої торгової організації.

Також в середу країни повинні укласти угоди з приводу ситуації з впливом промислових викидів на зміну клімату на Землі, а також угоду про введення довгострокових віз для бізнесменів і студентів.