За амбіції злітати на Місяць "Роскосмос" просить з російського бюджету $46 млрд

Федеральне космічне агентство (Роскосмос) визначило обсяг федеральної космічної програми в обсязі в 2,43 трлн руб ($53 млрд), що майже в три рази перевищує показники нині діючої програми. Вона розрахована на 2016-2025 роки

Про це газеті "Коммерсантъ" розповіло джерело, близьке до фінансового блоку уряду.

"Загальний обсяг запитуваних коштів за програмою становить 2,43 трлн руб., з яких 2,11 руб ($46 млрд) космічне відомство планує отримати з бюджету, а ще 319 млрд руб. - залучити з позабюджетних джерел", - розповіло джерело видання з посиланням на розрахунки Роскосмоса.

Видання уточнює, що бюджет нової програми майже в три рази перевищує обсяг програми на 2006-2015 роки. Вона була розрахована на виділення 757,1 млрд руб. з коштів федерального бюджету та отримання 77,1 млрд руб. з позабюджетних джерел.

Однак отримати всю суму Роскосмосу буде складно, пише видання. Так, в 2013-2015 роках космічна програма була секвестрованим на 2-5% в рамках оптимізації витрат. Запити відомства по космічній програмі перевищують обсяги, які вже задані за затвердженою держпрограмою «Космічна діяльність Росії до 2020 року», заявив виданню один з чиновників економічного блоку уряду. За його словами, її обсяг становить 2,1 трлн руб.

Метою нової космічної програми стане підтримання космічного потенціалу Росії на світовому рівні. Зокрема, фахівці відомства повинні будуть створити надважку ракету для запусків, почати розробку робота-космонавта, розробити і випробувати новий пілотований корабель.

У новій програмі також заплановано пілотований політ на Місяць, який повинен відбудуться після 2030 року, повідомляв заступник голови Роскосмосу Денис Лиско в середині жовтня. "В цьому документі є пілотований політ на Місяць і непілотований політ на Марс", - розповів Лиско, підкресливши, що проект пов'язаний з федеральною космічною програмою на 2016-2025 роки.

Роскосмос також мав намір найближчим часом представити програму освоєння далекого космосу. В прірітете, за словами начальника управління стратегічного планування відомства Юрія Макарова, освоєння Місяця.