Державне підприємство "Центренерго" закупить близько півмільйона тонн вугілля в Росії

До кінця року державна енергогенерувальна компанія "Центренерго" закупить 509 тисяч тонн російського вугілля по 80 доларів за тонну для потреб трьох своїх теплоелектростанцій

Про це повідомляє прес-служба компанії, передає Еспресо.TV.

"Дотримуючись розпоряджень уряду щодо вживання вичерпних заходів диверсифікації джерел постачання енергетичного вугілля, "Центренерго" було укладено договори до кінця 2014 року на поставку енергетичного вугілля марки "А" і "П" в обсязі 1079 тисяч тонн, з яких 509 тисяч тонн – це вугілля російського походження, 250 тисяч тонн з Південно-Африканської Республіки, і 320 тисяч тонн – українського походження", – мовиться у повідомленні.

У "Центренерго" зазначають, що вартість українського вугілля, згідно з чинними договорами, дорівнює 850 гривень за тонну без ПДВ та витрат на транспортування, російське вугілля – 80 доларів за тонну, а ціна південноафриканського вугілля, враховуючи витрати на навантаження-розвантаження судна, транспортування, становить 110–112 доларів.

У компанії наголошують, що основними умовами при укладанні договорів на поставку вугілля є ціна з врахуванням параметрів якості та енергетичної цінності вугільної продукції, а також умови постачання та розрахунків.

Нагадаємо, раніше Кабмін ухвалив рішення про запровадження квотування і ліцензування експорту вугілля українськими підприємствами. Обмеження стосується енергетичного вугілля марок "А" і "Т".

Глава Міненерговугілля Юрій Продан вважає, що Україну навмисне заганяють в залежність від російського вугілля або від вугілля з територій Донбасу, які контролюють терористи.