Дещиця: Вирішити конфлікт з Росією можливо у "женевському" форматі за участю США

Санкції проти Росії були би набагато ефективніші, якби українська дипломатія працювала не по факту, а на випередження

Про це заявив посол України у Польщі Андрій Дещиця, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

Як зазначив дипломат, на даний момент неможливим є відновлення контролю над окупованим у березні цього року Росією Кримом та захопленими проросійськими бойовиками територіями на Донбасі військовими методами.

"Щиро кажучи, вважаю, що зараз це неможливо", - сказав він, відповідаючи на питання журналіста.

Посол сказав, що повернення цих територій до складу України можливе завдяки переговорам та натискам на Росію, у тому числі, за допомогою санкцій.

Посол наголосив, що Україна "не здала" ні Крим, ні Донбас та буде робити все для того, аби повернути їх до свого складу, але визнав, що це може зайняти багато років. "Час минув, минуло 50 років та ситуація змінилась. Не відомо, коли буде повернуто Крим чи Донбас до складу України. Але ми не визнаємо цього (анексії)", - сказав посол, коментуючи репліку журналіста, котрий зауважив, що США також не визнавало захоплення Прибалтійських держав СРСР, яке тривало до 90-их років минулого століття.

Посол додав, що українські війська на Донбасі сконцентровані для того, аби відбити можливий напад, а не атакувати позиції бойовиків.

Нагадаємо, у листопаді екс-міністр закордонних справ Андрій Дещиця приступив до роботи на посаді посла України в Польщі.