У нас зараз варіанти: або купувати вугілля у Росії, або в "ДНР" та "ЛНР" ,– Яценюк

Компанії зараз почали купувати вугілля в росіян, адже є лише два постачальника вугілля для України – Росія та сепаратисти

Про це у програмі "Шустер Live" сказав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV

"Після того, як правоохоронні органи на весь світ заявили і не доказали, що перевіряють закупівлю вугілля, росіяни одразу потерли руки, адже ЮАР відмовився поставляти вугілля. І в нас зараз два варіанти – або вугілля у Росії купувати, або купувати в "ДНР" та "ЛНР". Але хто нас вважатиме нормальними, адекватними людьми, як мені, як прем’єр-міністру дати команду купувати вугілля в "ДНР" та "ЛНР"? Це злочин, фінансування тероризму", - сказав Яценюк.

Він додав, що вугілля в "ДНР" та "ЛНР" дешевше, ніж російське, але вони на отримані від продажу гроші купуватимуть зброю.

"Щодо закупівель на вугілля зараз, то бюджетних грошей на закупівлю вугілля в РФ ми не даємо. Але компанії почали купувати в росіян вугілля", - сказав Яценюк.

Також, прем’єр-міністр зауважив, що більшість шахт на окупованих терористами територіях вже затоплені та не підлягають відновленню.

Він сказав, що з 36 шахт, які знаходяться на захоплених терористами територіях, не поставляють в Україну вугілля.

"З цих 36 шахт фактично тільки 9 шахт можуть працювати з певним прибутком. Значна частина шахт вже затоплена взагалі – тобто навіть якщо туди прийти, ми їх не зможемо запустити. Вугілля, яке видобувається з цих шахт, є дуже специфічним – так звана марка "А" та марка "Т". І цього вугілля ніде немає, окрім як в Україні, США, Австралії, Південноафриканській республіці і в Росії", - зазначив Яценюк.

В той же час, запаси вугілля на теплоелектростанціях по Україні складають вдвічі менше, ніж було за такий самий період в минулому році.

"Зараз у нас на станціях залишки вугілля – 1,6 мільйонів тонн. Для порівняння – в минулому році на такий самий період часу в нас було 3 мільйони тонн. Тобто, зараз в нас вдвічі менше залишків, ніж має бути. А чим менше залишків – тим меншим є час, скільки може працювати електростанція та давати світло", - сказав прем’єр-міністр.