Росія не повідомляла Україні про вміст і призначення сьомого "гумвантажу", - МЗС

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не брали участі в організації «гумконвою» Росії для жителів Донбасу

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, пише Еспресо.TV з посиланням на «РБК-Україна».

"Російська сторона нам повідомила нотою про намір направити цей гуманітарний конвой. Однак якоїсь специфікації цього вантажу, а також інформації про кінцевого отримувача російська сторона нам так і не повідомила", - сказав Перебийніс.

За його словами, таким чином Росія порушила міжнародні правила направлення гуманітарних вантажів і українське законодавство.

"Наші прикордонники були присутні при перетині кордону і могли тільки візуально оглянути, проте повноцінного контролю вони не здійснювали", - наголосив речник МЗС.

"Те, що Росія надсилає ці гуманітарні конвої, - це, можливо, не найгірше, що робить зараз Росія. Оскільки щодня в Україну надходять по кілька конвоїв військової техніки, зброї, військовослужбовців російської армії, про які Росія нічого Україні не повідомляє жодними нотами", - додав Перебийніс.

Нагадаємо, сьогодні колона з так званою російською «гуманітарною допомогою» для окупованого терористами Донбасу перетнула кордон України.

Колона розділилася на дві. Після митного оформлення 54 вантажівки відправляться до Донецька, ще 20 - в Луганськ. Розвантаження «гумвантажу» розпочалося у Макіївці. 

Разом з тим, в РНБО заявили, що українські прикордонники і митники здійснили лише візуальний огляд «гумвантажу», тому його вміст невідомий.