Аваков розповів, чому спрацювало "щеплення" від сепаратистів у Харкові

Заспокоїти сепаратистів у Луганську було також можливо, але не спрацювали інстинкти місцевих еліт

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в інтерв’ю виданню Insider, передає Еспресо.TV.

"Коли закипіло, то ми за наказом Турчинова роз'їхалися по гарячим точкам. Я природно поїхав в Харків, Ярема в Донецьк, а Наливайченко і Парубій - в Луганськ. Ситуація була більш-менш синхронна", - згадує Аваков. 

Як розповів Аваков, він приїхав вночі, коли харківська адміністрація вже палала. Вранці прийшов полк спецназу, вислухали наказ про захоплення адміністрації, але відмовилися його виконати. 

"Ми з Полтораком сіли в машину, повернулися в центр і протягом 15 хвилин взяли адміністрацію, заарештувавши 70 осіб. Це була відмінна щеплення для харківських сепаратистів. А потім ми розвинули в Харкові патріотичний рух і так далі", - пояснив він.

В Донецьку та Луганську цей сценарій не спрацював, зазначив Аваков. "Там мали працювати інстинкти місцевих еліт. Вони не спрацювали - вони вважали "це не наша війна, а потім ми цих бандитів купимо"", - сказав міністр.

Відчуваючи ситуацію, потрібно було брати штурмом ОДА та будівлю СБУ в Луганську, вважає він. "Напевно, 20-30 убитих терористів були б найкращою ціною, ніж те, що ми маємо зараз. Але це я зараз такий розумний. А тоді вистачило розуму і сил тільки на Харків", - заявив він.

Нагадаємо, у квітні міліція провела антитерористичну операцію в Харкові і звільнила Харківську облдержадміністрацію, затримавши сепаратистів.

Як повідомлялося, Міністерство внутрішніх справ перехопило інформацію про підготовку та проведення у Харкові проросійського мітингу.