Курди кажуть, що в рядах "Ісламської держави" воюють 200 тисяч бойовиків

В рядах терористичного угрупування "Ісламська держава" воюють 200 тис бойовиків, що в кілька разів перевищує оцінку Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США

Про це заявив представник курдських воєнізованих загонів пешмерга, які воюють проти "Ісламської держави, Фуад Хусейн, передає Еспресо.TV з посиланням на "Росбалт".

"Я говорю про сотні тисяч бійців, оскільки вони можуть мобілізувати арабську молодь на захоплених територіях", - сказав Хусейн.

На його думку, можливість ІД вести наступ одночасно на декількох фронтах в Іраку і Сирії свідчить про те, що "її чисельність не менше 200 тис. осіб, тобто, в шість-сім разів більше, ніж вважає ЦРУ".

"В Курдистані минулого місяця вони атакували цілі в семи різних районах, наприклад, в Ер-Рамаді (центр провінції Анбар на заході Іраку) і Джалауле (місто на сході Іраку біля кордону з Іраном). Не можна говорити про чисельність ІД в 20 тис. або близько того", - підкреслив Хусейн.

Пешмерга також заявляють, що під контролем ІД зараз знаходиться третина територій Іраку та Сирії загальною площею близько 250 тис. кв. км, що можна порівняти з площею Великої Британії.

За оцінкою ЦРУ, на боці "Ісламської держави" воюють від 20 до 31,5 тис. бойовиків. Раніше представник ЦРУ Райан Трапані заявив, що цифри відображають приплив до лав бойовиків "новобранців", вербування яких активізувалася на тлі військових успіхів ІД в останні місяці. Згідно з  попередньою експертною оцінкою спецслужби, кількість бойовиків ІД не перевищувала 10 тис.

Читайте також: Forbes: "Ісламська держава"- найбагатше терористичне угрупування в світі