Меркель: Ситуація в Україні стосується всіх європейських країн

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про ризики для європейських країн, пов'язаних з нинішньою політикою Кремля щодо України

Таку позицію вона висловила під час візиту до Інституту міжнародної політики Лоуі в Сіднеї в понеділок, 17 листопада, передає Еспресо.TV з посиланням на Deutsche Welle.

Нагадавши про авіакатастрофу малайзійського "Боїнга" на сході України, Меркель підкреслила, що українська криза виходить за рамки регіонального явища: "На цьому прикладі ми бачимо, що вона стосується нас всіх".

Глава німецького уряду вказала також у зв'язку з політикою Кремля на особливі ризики для Молдови, Грузії, Сербії та інших балканських країн. Меркель підкреслила, що Росія як і раніше сприймає Україну як свою сферу впливу і грубо порушує міжнародне право. За словами Меркель, президент Росії Володимир Путін відмовляється від вирішення українського конфлікту, при якому поважалася б точка зору всіх сторін і використовувалися б демократичні і правові методи. Вона вважає, що Путін робить ставку на закон сили, нехтуючи силою закону. За словами Меркель, ця політика почалася з анексії Криму і тепер триває у впливі Москви на події на сході України.

"Після двох світових воєн і холодної війни це (дії Кремля. - Ред.) ставить під питання європейський світопорядок", - заявила канцлер.

Меркель підкреслила, що не хоче відродження гедеерівських часів, коли нічого не відбувалося без схвалення Москви. За словами канцлера, це суперечить західним цінностям.

Меркель також закликала Євросоюз і США дотримуватися єдиної лінії в стосунках з Росією. Як підкреслила глава уряду Німеччини, Євросоюз не покине спроби знайти дипломатичні рішення українського конфлікту разом з РФ. Одночасно ЄС не збирається, за її словами, відмовлятися і від режиму санкцій, поки в них буде необхідність. При цьому канцлер визнала, що при введенні економічних санкцій необхідно враховувати їх негативний вплив на власну економіку.

Меркель попередила, що не чекає швидкого вирішення конфлікту з Росією, і закликала проявити терпіння заради досягнення певного політичного ефекту. Можливість врегулювання української кризи військовим шляхом канцлер ФРН виключила.