Верховний суд просить КСУ встановити конституційність закону про люстрацію

Верховний Суд України просить Конституційний Суд України встановити конституційність ухваленого Верховною Радою Закону «Про очищення влади»

Відповідне рішення було ухвалене сьогодні на пленумі ВСУ в Києві після тривалого обговорення у виступах його учасників, передає Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

За звернення до КС проголосували 27 суддів із 43. 15 проголосували проти.

«Звернутися до Конституційного Суду України з конституційним поданням щодо відповідності Конституції України (конституційності) п.6 ч.1, п.2 ч.2, п.13 ч.2, а також ч.3 ст.3 Закону України від 16 вересня «Про очищення влади», - йдеться у постанові пленуму ВСУ.

Нагадаємо, Закон «Про очищення влади» був ухвалений парламентом 16 вересня. Голова Верховної Ради Олександр Турчинов підписав його 25 вересня.

Закон про люстрацію набув чинності 15 жовтня. Він визначає правові й організаційні засади проведення перевірки державних службовців і прирівняних до них осіб, посадовців органів місцевого самоврядування з метою відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів і ґрунтується на принципах верховенства права і законності; відкритості, прозорості і публічності; презумпції невинуватості; індивідуальної відповідальності; гарантування права на захист.