Юрист: Окупація територій передбачає обмеження соціальних виплат

Війна і окупація обов’язково тягне за собою обмеження прав і свобод людини

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловила юрист Анна Маляр, коментуючи підписаний президентом указ "Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях".

"Окупація передбачає звуження всіх конституційних прав",- зазначила експерт.

За її словами, мешканці Донбасу можуть звернутися до Європейського суду з метою оскарження цого рішення, але "в них немає ніякої судової перспективи": 

- В Європейському суді справи розглядаються від трьох до восьми років. А до цього ж потрібно пройти всі судові інстанції В Україні.

- 80 % звернень до Європейського суду не приймаються до розгляду

- В Європейському суді розглядають тільки ті справи, в яких українським судом порушено норми конвенції ООН по правах людини.

Юрист зауважила, що з України вже було багато зверненнь такого характеру. Проте "ЄС визнав, що невиплата пенсій не порушує права особи на життя".

Нагадаємо, після підписання президентом указу РНБО має запропонувати Нацбанку вжити у місячний строк заходи щодо припинення обслуговування банками рахунків, відкритих суб'єктам господарювання всіх форм власності та населенню на окремих територіях у районі проведення АТО.