Le Figaro: Росіяни намагалися сфальсифікувати опитування щодо долі "Містралів"

Одне із найвпливовіших французьких видань Le Figaro вирішило не оприлюднювати результати дослідження громадської думки про ставлення французів до продажу Росії вертольотоносців типу "Містраль" через масштабне шахрайство з боку росіян

Про це повідомляється на сайті газети, передає Еспресо.TV з посиланням на "Укрінформ".

"Наші читачі були запрошені у ці вихідні відповісти на запитання: чи повинна Франція доставити "Містраль" Росії? Ми вирішили не оприлюднювати результати опитування, оскільки дослідження стало предметом маніпуляцій через масштабне автоматичне голосування", - пише Le Figaro.

За оцінками видання, з 260 тис. начебто опитаних читачів 180 тис. належало користувачам IP-адрес (ідентифікаційний номер комп'ютерної системи), які мали ознаки роботизованих систем, що розсилають спам. Більшість таких систем мали російську прописку. І хоча технічні працівники намагалися використати відповідні фільтри для блокування спаму, це не завадило шахраям сфальсифікувати результати опитування.

"У нас є декілька спам-фільтрів, які дозволяють виключити підозрюваного у розсиланні великої кількості голосів. Ми можемо видалити зі статистичного аналізу IP-адреси, які розсилають від 50 до 1,5 тис. голосів, проте "чистого" результату нам так і не вдалося отримати", - йдеться у статті.

Так, за даними видання, лише з однієї російської IP-адреси проголосували 23 тис. разів. А найбільший трафік голосів за постачання "Містралів" зафіксовано у ніч з суботи на неділю (з 23:00 до 5:00), що свідчить про аномальну поведінку користувачів. "Ми стали мішенню роботів", - констатує Le Figaro.

Утім, видання зазначає, що з української сторони також мали місце спроби збільшити кількість голосів проти доставки вертольотоносців, але вони були поодинокі і не такі масові. Зокрема, з однієї української IP-адреси надійшло 4,3 тис. голосів.

Наголошується, що подібне шахрайство вже відбувалося під час опитування щодо збитого над Україною малайзійського авіалайнера. Тоді обговорювалася причетність Росії до трагічної катастрофи і це питання також стало предметом масових фальсифікацій з боку росіян, підсумовує Le Figaro.