Міністр юстиції пропонує провести люстрацію громадських рад

Міністр юстиції Павло Петренко розповів про "шоу", влаштоване в його кабінеті громадською радою при Мінюсті, що наштовхнуло його на думку про люстрацію таких організацій

Про це він написав у "Фейсбуці", передає Еспресо.TV.

"Друзі, сьогодні так звана Громадська рада при Міністерстві юстиції, що була створена ще при Лавриновичі та склад якої відтоді й не змінився, фактично влаштували у мене в кабінеті "шоу".
Основні умови, що висувалися - долучити зазначену громадську раду до процесу проведення люстрації. 

При цьому - жодного розуміння того, що Міністр юстиції не впливає на персональний склад Громадської люстраційної ради, яка була створена відповідно до закону "Про очищення влади", і що цей орган є незалежним.

Якщо зазначена подія - політичне замовлення когось, хто дуже активно бореться за міністерські посади, чи має величезне бажання впливати на процес люстрації, хочу запевнити - поки я займаю посаду міністра юстиції, таких речей допускати не буду.

Є незалежна Громадська люстраційна рада, яку очолює Єгор Соболєв та яка складається з журналістів і сформувалася самостійно. Будь-які особи, які хочуть у зазначений спосіб влізти в цю раду та впливати на процес люстрації, точно до неї не потраплять.

Що ж до Громадської ради, створеної за часів Лавриновича та Лукаш - особисто у мене дуже багато до неї питань. Зокрема, де була їхня нині активна позиція під час Революції Гідності? Не паперова, а справжня активна позиція.

Друзі, може, дійсно є сенс провести люстрацію та повністю оновити склад громадських рад, що були сформовані до 22 лютого 2014 року? Так, щоб члени новосформованого уряду могли анонсувати та розпочати процес формування нових громадських рад.

До прикладу наведу кілька досить дивних громадських організацій, які фактично незрозумілим чином увійшли до складу громадської ради при Мін’юсті. 
Це – Всеукраїнська спілка громадських організацій "Рух протидії наркоманії", асоціація "Виноградарі та винороби України", громадська організація "Українська фундація "Друзі Шотландії" та багато інших))

А от апогеєм цього списку є громадська організація "Громадський рух підтримки реформ президента України В.Ф. Януковича"!", - написав міністр юстиції Павло Петренко.