Причиною смерті Ван Гога ймовірно було вбивство, - дослідження

Американський дослідник припускає, що голландський постімпресіоніст міг бути убитим

Більше ста років мистецтвознавці всього світу були упевнені: Вінсент Ван Гог покінчив життя самогубством. Експерт-криміналіст з США Вінсент Ді Майо поставив від сумнів цю версію та провів власне дослідження, повідомляє Газета.ru з посиланням на The Daily Mail.

Спеціаліст з вогнепальних поранень Ді Майо стверджує, що Ван Гог, що вистрілив собі в груди з пістолета і помер від втрати крові в 1890 році, насправді став жертвою нападу. Раніше версію про вбивство висували мистецтвознавці Стівен Найфе і Грегорі Уайт Сміт. Вони впевнені, що художника убив підліток з Франції Рене Секретан.

На думку Ді Майо, Ван Гогу складно було б вистрілити в груди лівою рукою і неможливо - правою. Також на художнику не було слідів пороху, коли він звернувся до лікарні. Опис рани дозволив Ді Майо припустити, що постріл проводився з відстані 30-70 см, а значить, ймовірно, художник був убитий.

Нідерландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог залишив по собі великий спадок, що мав вагомий вплив на французький живопис.