Коаліція хоче законодавчо змусити Коломойського виплатити борги державі "Укрнафти"

Майбутня коаліція планує посилити контроль за нафтогазовидобувними компаніями, в яких є державна частка

Про це йдеться в проекті "Коаліційної угоди" запропонованої "Блоком Петра Порошенка", яку підтримав прем'єр Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV.

"Проведення інвентаризації договорів про спільну діяльність в нафтогазовидобувній галузі за участі державних компаній та здійснення комплексного аудиту використання державними та приватними нафтогазовидобувними підприємствами виданих спеціальних дозволів на користування надрами з метою анулювання тих спецдозволів, за якими не виконуються у повній мірі зобов’язання в частині виконання програми робіт. (1‐2 кв. 2015 р.). Продаж відкликаних спецдозволів на відкритих аукціонах", - йдеться в проекті коаліції.

Також пропонується законодавче зниження кворуму проведення загальних зборів акціонерних товариств до 50%+1 акція. 

Зараз для зборів потрібний кворум на 60% голосуючих акцій.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан розповідав, що уряд України за підсумками зборів очікує від підприємтсва "Укрнафта" перерахування порядку 1,3 млрд грн дивідендів до державного бюджету. 

Ті ж самі слова підтверджував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Загальна цифра - 1,3 млрд гривень нерозподілених дивідендів, де 50% належить державі, 50% - іноземному інвестору. Я вам даю гарантію в тому, що буде скликано збори акціонерів, і держава свою частку забере. "Нафтогаз" вже отримав команду, офіційне повідомлення "Укрнафті" відправлено", - сказав він.

Але заплановані збори акціонерів постійно переносяться.

НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку Ігоря Коломойського - порядку 42% акцій.