Нова Коаліція обиратиме суддів за спеціальними "критеріями доброчесності"

Запропонована Блоком Петра Порошенка коаліційна угода, яку зголосився підписати прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк передбачає нові правила формування суддівського корпусу

Зокрема, реформа передбачає запровадження критеріїв доброчесності, "відповідність яким буде обов’язковою умовою для зайняття посади судді", повідомляє Еспресо.TV.

"Добір на суддівські посади в судах всіх рівнів відбуватиметься лише за конкурсом на підставі об’єктивних критеріїв, політичні органи не братимуть участь у вирішенні питань кар’єри судді", - йдеться в угоді.

Також передбачається, Верховний Суд і Конституційний Суд "формуватимуться з визнаних фахівців у галузі права за визначеними законом критеріями з урахуванням публічного обговорення кандидатур. Будуть запроваджені критерії доброчесності, відповідність яким буде обов’язковою умовою для зайняття посади судді".

Крім того, відповідно до угоди, обов’язковим є "повне декларування доходів і витрат суддів, членів Вищої ради юстиції, органів добору та притягнення до відповідальності суддів, членів їх сімей та пов’язаних осіб у якнайширшому сенсі, встановлення одним з ключових критеріїв для зайняття посади судді ‐ відповідність витрат кандидата на посаду судді та членів його сім’ї їх доходам; зайняття посади судді можливим буде тільки для осіб з високими професійними та моральними якостями;  будуть удосконалені процедури проведення відбіркового та кваліфікаційного іспитів,спеціальної перевірки щодо кандидатів на посади суддів, з метою виключення будь‐яких корупційних впливів".

Також реформа передбачає регулярну оцінку діяльність відповідно до визначених законом процедур та об’єктивних критеріїв;

"Зайняття вакантної посади судді в будь‐якому суді, в тому числі в порядку переведення, відбуватиметься тільки на конкурсній основі; будуть запроваджені механізми впливу на кар’єру судді рішень Європейського суду з прав людини, якими встановлено порушення Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з рішеннями цього судді; будуть запроваджені механізми участі громадськості в процедурі добору на посаду судді.

Крім того планується "удосконалення діяльності Вищої ради  юстиції  та кваліфікаційної комісії  суддів шляхом забезпечення формування вказаних органів з авторитетів у галузі права з бездоганною репутацією на підставі прозорого відбору".

Також реформа передбачає зменшення кількості рівнів суддівського самоврядування, при цьому "повноваження  органів суддівського самоврядування не дублюватимуться".

Нагадаємо, сьогодні тпрем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що "Народний фронт" готовий підписати коаліційну угоду оприлюднену на сайті Блоку Петра Порошенка.