Новий уряд проведе реформу МВС: створять поліцію, детективів та ліквідують ДАІ

В Україні створять інститут детективів, національну, муніципальну поліцію, реформують існуючі держслужби, ліквідують ДАІ та ряд інших відомств

Про це йдеться в Коаліційній угоді, передає Еспресо.TV.

Згідно угоди, МВС буде формувати політику у сферах протидії злочинності та забезпечення громадського порядку, управління державним кордоном, протидії нелегальної міграції, цивільного захисту, пожежної безпеки та протидії надзвичайним ситуаціям. За для цього будуть сформовані спеціальні підрозділи.

Планується створення інституту детективів, що запланований до першого кварталу 2017 року, а також Національної поліції. До її структури увійдуть такі підрозділи: поліція громадської безпеки, кримінальна поліція, підрозділи поліції спеціального призначення, судова поліція. Задля усунення дублювання функцій, планується ліквідувати ряд підрозділів: транспортну міліцію, спецпідрозділу по боротьбі з організованою злочинністю, ветеринарної міліції, ДАІ, Держслужби охорони МВС.

Також передбачено запровадження атестації поліції, перехід до трирівневої системи підготовки поліції, спецпідготовка для комплектування посад середнього керівного складу. Планується впровадження механізму прозорого конкурсного відбору осіб при призначенні на посади поліцейських усіх рівнів.

У поліцейських з'являться ідентифікаційні жетони та будуть затверджені правила його носіння на форменному одязі, буде створена автоматизована система реєстрації затриманих. 

В документі прописаний статус Національної гвардії, яке визнають військовим формуванням у системі МВС із функціями забезпечення правопорядку.

Планується реформа Державної прикордонної служби та державної міграційної служби та створення на їх базі єдиної Державної служби міграційного контролю та прикордонної охорони. А також створення Державного бюро розслідування. До ДБР переходять слідчі функції органів прокуратури і Служби безпеки України.

Документ передбачає створення муніципальної поліції, військової поліції на базі військової служби правопорядку у Збройних силах військової поліції. Військова поліція повинна мати статус військового формування із функціями забезпечення правопорядку та підпорядковуватися начальнику Генштабу Збройних сил України.

Нагадаємо, сьогодні прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що підпише текст коаліційної угоди.