Питання негайного вступу України в НАТО не стоїть, - Ірина Геращенко

Сьогодні на порядку денному не стоїть питання негайного вступу України до НАТО, але ми маємо право визнати свій шлях, що ми прагнемо до них приєднатися

Таку думку сьогодні в ефірі "5 Каналу" висловила Уповноважений Президента з мирного урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, передає Еспресо.TV

Вона зазначила, що Росія визнала парламентські вибори в Україні, тому повинна поважати вибір українського народу, який проголосував за євроінтеграцію. 

"Український народ обрав ті політичні сили, які сьогодні усвідомлюють рівень безпеки, який стоїть перед Україною, рівень загроз, який стоїть перед нашим суверенітетом. Наше право самим визначати, в який саме спосіб захищати територіальну цілісність і незалежність України", - зазначила вона.

"Сьогодні на порядку денному не стоїть питання членства в НАТО вже завтра, але Україна має право визнати свій шлях, що ми обираємо той чи інший вектор, що ми прагнемо до них приєднатися", - зауважила Геращенко.

Водночас вона наголосила, що інтеграція до НАТО означає в першу чергу реформи, в тому числі в армії.

Нагадаємо, сьогодні прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Росія потребує отримання "стовідсоткової гарантії того, що жодна країна не думає про те, щоб Україна вступила в НАТО".

Натомість, у МЗС нагадали Росії, що Україна сама здатна вирішити, вступати чи не вступати їй до НАТО.

В НАТО здивувались і порадили Росії поважати суверенні рішення України.

Втім, пізніше міністр закордонних справ РФ Лавров все одно заявив, що Україна хоче вступити в НАТО, щоби воювати з Росією.