Результати виборів по 79 округу фальсифіковані, - члени ЦВК

Результати виборів по 79 мажоритарному виборчому округу сфальсифіковані

Про це свідчать окремі думки, заявлені десятьма з п'ятнадцяти членів ЦВК до протоколу Центральної виборчої комісії про результати виборів народних депутатів в одномандатному окрузі №79, пишуть "Экономические известия".

"Існують підстави для висновків, що встановлені окружною виборчою комісією одномандатного виборчого округу № 79 результати голосування не збігаються з волею більшості виборців, зафіксованої в бюлетенях", - написав у окремій думці до протоколу глава ЦВК Михайло Охендовський.

Його заступник Жанна Усенко Чорна в своїй особливій думці підкреслює, що "визнання обраним депутатом України Бандурова В.В. не відповідає волевиявленню громадян України". Схожі думки висловили також заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера та члени ЦВК Юлія Швець, Ігор Жиденко, Олександр Осадчук, Олег Діденко, Катерина Березюк, Валерій Шелудько і Юрій Данилевський, чиї заяви також долучені до протоколу.

Серед іншого в цих документах зазначено, що, як встановив Центрвиборчком, повторний перерахунок голосів на цьому окрузі був проведений двічі з різними результатами. Членами окружної комісії 79 округу були визнані недійсними 159 бюлетенів з голосами за одного кандидата - А. Григорчука - через те, що на них були незначні елементи типографського браку (крихти друкарської фарби) або частини розгонистих підписів членів комісії на контрольних талонах. В результаті таких дій переможцем на окрузі був названий кандидат В. Бандуров, який в результаті дій членів ОВК обійшов кандидата А. Григорчука на 17 голосів.

Нагадаємо, спочатку, за результатами підрахунку голосів на 79 окрузі переможцем став висуванець трудових колективів Запорізького залізорудного комбінату, ВАТ "Запоріжсталь" і Запорізької ТЕС Олександр Григорчук. Його перевага над екс-регіоналом Володимиром Бандуровим (фігурантом корупційного скандалу, пов'язаного з розкраданням "зелених інвестицій") склав 138 голосів. Про це свідчить початковий протокол ОВК 79 округу.

Однак, після підрахунку голосів, складання підсумкового протоколу та передачі його в Центрвиборчком, склад окружної комісії був кардинально змінений: були замінені 14 членів комісії, у тому числі її голова.

Запорізьким окружним адмінсудом, під тиском Адміністрації Президента, були відхилені позови з боку кандидата Григорчука і призначений перерахунок голосів на 12 дільницях. Під час перерахунку на комісію чинився силовий тиск: на площі перед будівлею, де ОВК проводило засідання, були присутні найняті Бандуровим представники "Правого сектору", які там же влаштували перестрілку.

Переваги в 17 голосів Бандурову вдалося досягти лише завдяки масовому визнанню недійсними бюлетенів з голосами за Григорчука з друкарськими помарками і фрагментами підписів членів дільничних комісій, які залишилися після відрізу контрольних талонів. Причому 107 з цих бюлетенів спочатку були визнані дійсними, а після, без будь-якого перегляду, простим голосуванням - недійсними. Дані дії членів ОВК мають ознаки злочину, передбачені 158 статтею Кримінального кодексу України (змова групи осіб з метою фальсифікації волевиявлення громадян), за що передбачено покарання строком до 10 років позбавлення волі.