Російські банки все активніше закріплюються в Україні - ЗМІ

Російський бізнес не має наміру згортати свою діяльність в Україні, свідчать дані про обсяг прямих іноземних інвестицій. Найактивніше в країну вкладають банки, які відповідно до вимог Національного банку, нарощують свій капітал

Економісти прогнозують, що, незважаючи на складну політичну ситуацію, російські компанії не відмовляться від інвестицій в сусідню країну, пише Газета.RU.

За даними Державної служби статистики Росії, станом на 1 жовтня обсяг прямих іноземних інвестицій в українську економіку склав $ 48,52 млрд. Це на 14,9% менше порівняно з початком року. За дев'ять місяців інвестори забрали з України $10,3 млрд, тоді як вклали тільки $ 1,9 млрд.

Такого значного відтоку грошей в країні не пригадують за останні десять років.

Незважаючи на складну політичну ситуацію, обсяг прямих іноземних інвестицій з Росії скоротився несуттєво - з 6,8% до 6,1%. Російські компанії не поспішають йти з України. Правда, в основному їх активність проявляється у фінансовому секторі.

Так, Наглядова рада Сбербанку Росії схвалила виділення "українській дочці" субординованого кредиту на суму понад $100 млн. У вересні Альфа-банк залучив кредит від нерезидента у розмірі $ 50 млн, а в листопаді отримав дозвіл Національного банку України на облік цих коштів у капіталі банку на умовах субординованого позики.

В середині квітня Альфа-банк закрив операцію про покупку 99,77% акцій ПАТ "Банк Кіпру", який раніше належав Bank of Cyprus Group. ВТБ збільшив статутний капітал шляхом додемісії акцій на 1,2 млрд грн ($ 75 млн).

"Збільшення статутного капіталу нашого українського банку підтверджує наші наміри зберегти бізнес в країні, якщо для цього будуть створені відповідні умови з боку України", - заявив президент-голова правління ВТБ Андрій Костін.

Російські банки активно докапіталізірутся, щоб виконати нормативи Національного банку, вважає голова правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко. "Якщо їх не дотримуватися, то регулятор має право накласти штрафи, а потім - вести тимчасову адміністрацію", - пояснює він.

Росія прагне посилити свій вплив в Україні, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Така ж ситуація спостерігалася і в Прибалтиці. Як показує практика, росіяни завжди нарощують свою присутність саме за допомогою банків", - пояснює він.

Інвестиції з боку російських компаній зростатимуть, вважає Олег Устенко. Він пояснює, що приватний бізнес спробує диверсифікувати свої ризики за допомогою України, а також отримати доступ на ринок країн європейського союзу. Більш великий бізнес з державною часткою може спробувати взяти під контроль певні сектори української економіки, що дозволить впливати на дії України в майбутньому.

Специфіка прямих інвестицій з Росії полягає в тому, що основними мотивами фінансування великих проектів в Україні були так званий "ефект сусідства" і можливість впливу на країну через транснаціональні корпорації, каже Сергій Парпуланскій, фахівець департаменту інвестиційного банкінгу Pro Capital Investment. Великий російський бізнес, на думку аналітика, не буде виводити інвестиції, з причини того, що конфіскацію російського приватного капіталу не передбачається, а у бізнесу з'являться нові можливості.