В Україні планують суттєво зменшити дотації на газ та вугілля

Майбутня коаліція планує суттєво зменшити державні дотації на енергетичний сектор, зокрема на вугільну та газову галузь

Про це йдеться в проекті "Коаліційної угоди" запропонованої "Блоком Петра Порошенка", передає Еспресо.TV.

Зокрема планується поступова ліквідація перехресного субсидіювання шляхом встановлення цін та тарифів на газ та електроенергію для всіх споживачів, включаючи населення, на економічно обґрунтованому рівні. Паралельно з цим планується перехід на адресні дотації соціально‐вразливим верствам населення, які планується реалізувати протягом 2015‐2017 років.

Також коалація пропонує введення мораторію на надання нових пільгових цін та тарифів для окремих галузей промисловості та споживачів електричної енергії та газу на рівні закону.

"Приведення відпускних цін на газ власного видобутку для державних газовидобувних компаній до економічно обґрунтованого рівня з покриттям необхідних інвестиційних витрат", - йдеться в проекту коаліції.

Щодо вугільної галузі, то в коаліційній угоді також пропонується мінімізувати дотації на вугілля.

"Оптимізація державної підтримки вугільної галузі з метою проведення ефективної реструктуризації галузі (ліквідація та консервація шахт), забезпечення самоокупності видобутку вугілля та скорочення до 2020 р. державної підтримки до мінімального обсягу (тільки для цілей водовідливу та захисту навколишнього середовища) шляхом розробки відповідного Закону України", - йдеться в проекті.

Зокрема відповідний закон повинен:

- заборонити державну підтримку для модернізації та технічного переоснащення шахт, будівництва нових шахт, та шахт, переданих в оренду та концесію;

- фіксацію щорічного загального обсягу державної підтримки вугільної галузі на п’ять років в розмірі, що не перевищує поточний рівень без урахування непідконтрольних територій, передбачаючи щорiчне зменшення (не менше ніж на 20%) видатків на видобування вугілля та одночасне збільшення (не менше ніж на 20%) обсягу видатків на охорону праці, захист навколишнього середовища, реструктуризацію вугільної галузі та соціальну підтримку працівників, що вивільняються;

- починаючи з 2021 р., заборона всіх видів державної підтримки вугільної галузі, окрім державної підтримки для цілей водовідливу та захисту навколишнього середовища.

Також коаліціанти пропонують поступове введення в дію вимоги про те, що річний обсяг імпорту природного газу, нафти/нафтопродуктів та вугілля в Україну з одного джерела не може перевищувати 30%.