На окупованому Донбасі залишилось 89 тисяч шахтарів, - Міненерго

У Донецькій і Луганській областях зараз працюють всього лише сім шахт, решта зупинені

Про це в інтерв'ю "Главкому" заявив перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков, передає Еспресо.TV.

За його даними, на окупованій терориторії залишилося 89 тисяч шахтарів.

" Дуже погано вони там зараз живуть… У двох областях зараз всього 7 шахт працює, решта всі стоять. Нічого вони не отримують, у них з серпня немає зарплати. Ніхто зараз там не вкладає не те що в розвиток, а у відтворення. Так що скоро процес видобутку вугілля там повністю зупиниться", - розповів Зюков.

Він також зазначив, що дійсно вогневі точки бойовиків перебувають над вугільними пластами, поряд з шахтами, щоб українські війська не накривали ці вогневі позиції.

"Це правда. Бойовики біля шахт встановлюють свої вогневі точки. Ви розумієте, що зараз там знаходяться люди, які не думають про майбутнє. У мене всі родичі і близькі з Донбасу, будинок там... Переказали мені діалог з одними бойовиками. Приїхали вони з Воронежа. «Чого ви сюди приїхали?», - запитує їх один мій знайомий. Ті йому у відповідь: «пограбувавши». Хіба такий думатиме про шахту або про шахтарів? Ні - пограбував і поїхав", - розповів Зюков.

Разом з тим, він не зміг сказати, скільки  коштів необхідно на відновлення шахт та  інфраструктури Донбасу.

"Звідси, з Києва, збиток не порахувати. Для того, щоб отримати необхідні цифри, потрібно доступ на територію мати. Фахівці повинні туди зайти і повністю все подивитися, вивчити. От коли звільнять територію, дасть Бог буде мир, тоді й оцінимо, які шахти можна відновити, а які ні", - сказав Зюков.