Росії обіцяють подорожчання макаронів, рису і пшона

Слідом за гречаною крупою в Росії прискорилося зростання цін на рис і на пшоно. Крім того через підвищення цін на зерно, швидше за все, подорожчають і макаронні вироби

За прогнозами експертів, мова може йти про зростання цін на макарони на 20-25%, пише "Интерфакс".

Згідно з даними ТОВ "ПроЗерно", на минулому тижні рисова крупа подорожчала в опті на 6,9 тис. рублів, до 33,155 тис. рублів за тонну. Тижнем раніше зростання становило всього 22 рублів. Середня ціна на рисову крупу в жовтні цього року склала 25,9 тис. Рублів за тонну, в листопаді минулого - 23,4 тис. Рублів.

Ціни на пшоно також підвищуються, але з меншою динамікою. На минулому тижні ця крупа подорожчала на 650 рублів за тонну проти зростання на 425 рублів тижнем раніше, ціна досягла майже 12,9 тис. рублів за тонну. Це вище показника жовтня поточного року і листопаді минулого року.

Роздрібні ціни на макаронні вироби можуть зрости на 20-25%, заявив "Интерфаксу" генеральний директор "Екстра М" Андрій Дрібной. Зростання ціни на зерно твердих сортів пшениці склав майже 70% за жовтень-листопад, пояснив він.

Якщо у вересні цього року вартість 1 кг пшениці твердих сортів становила близько 11,5 рубля, то сьогодні цю пшеницю важко купити навіть за ціною 20 рублів за кілограм. Основні причини зростання цін - більш низький урожай пшениці твердих сортів у порівнянні з попереднім роком і значне зростання експорту, спровокований зниженням курсу рубля, вважає він.

За оцінкою гендиректора, при поточних темпах зростання вартості сировини "виробники макаронних виробів просто змушені будуть піднімати ціни найближчим часом мінімум на 20-25%", так як на частку пшеничного борошна в собівартості макаронів припадає близько 80%.

За даними Росстату, зростання споживчих цін на пшеничне борошно в Росії за тиждень, що завершився 17 листопада, склав 0,4%, прискорившись з 0,1% за два попередні тижні. З початку місяця борошно подорожчало на 0,6%, з початку року - на 3%.

За даними ТОВ "ПроЗерно", середні оптові ціни на борошно в європейській частині Росії за тиждень з 7 по 14 листопада зросли на 3,6%, до 13,44 тис. рублів за тонну. Темпи зростання прискорилися: у попередні два тижні вони становили 2,3% і 0,9% відповідно.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що російський уряд через дефіцит готовий відкрити держрезерви гречки