У світі сьогодні смакують молоде вино

"5, 4, 3, 2, 1... Божоле нуво прибуло!" - саме цей традиційний вислів проти ночі на 21 листопада послідовники французьких винних традицій вигукують на площі навпроти ратуші в невеличкому містечку Боже департаменту Рона

Кожний третій четвер листопада у світі відзначать свято молодого вина, або Винний Новий рік, передає Еспресо.TV.

Його початок ось уже кількадесят років поспіль не можуть засмутити ні рясні снігопаді, ні складна економічна ситуація, ні рівень безробіття, ані міжнародні конфлікти.

Свято, народилося в далекому 1947 році з посвячення нових дев'яти членів стародавнього клубу шанувальників "Божоле нуво", серед яких виявилися японці, британці та американець. Церемонія, що коштувала символічну плату, тривала недовго. Одягнені у традиційне вбрання "новачки" отримали подвійний винний кубок, по вінця наповнений червоним та білим молодим вином, яким номінанти на членство і запили сакральну клятву під оплески старійшин клубу та глядачів.

Під виготовлення цього веселого, як кажуть французи, - "зухвалого" напою, відведено лани загальною площею в 490 тис. га. Загалом у Франції зараз майже 1 млн га виноградників. Традиції славнозвісних виноробних регіонів Бордо, Бургундії, Шампані, Ельзасу, Долини Рони, Провансу, Корсики заслужено додають терпкого та духмяного присмаку життя країні, її мешканцям та гостям.