В уряді розповіли про "ділків", які продають дефіцитне вугілля з зони АТО і яку ціну "накручують" на ньому

З зони АТО продовжують активно вивозити і експортувати дефіцитне в Україні вугілля, яке добувають з копанок

Про це в інтерв'ю виданню "Главком" розповів перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Юрій Зюков, передає Еспресо.TV.

За його словами експорт українського вугілля за жовтень з зони АТО склав 188 тис. тонн, серед яких близько 40 тисяч тонн - вугілля марки "А", яке зараз дефіцитне в Україні і його доводиться купували в ПАР.

Зюков наголошує, що "продали його приватні компанії, ті, які не займаються видобутком вугілля і це вугілля з "копанок". 

Також перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості розповів, що в жовтні із зони АТО відвантажили вугілля на Донецькій залізній дорозі 222 тис тонни антрациту, з них вугілля марок А і Т (дефіцитні марки) - 76 тисяч тонн.

"Можу сказати, що на сьогодні ціна дійшла до 3 тис. грн за тонну вугілля. Тобто це три ціни в порівнянні з довоєнної ціною. Вартість вугілля, в порівнянні з травнем, зросла рівно в три рази! 300% "підйому". Є сенс займатися цим? Ось деякі і займаються", - відповів Зюков на питання скількі ті хто вивозить з зони АТО вугілля, заробили на війні.

Також Юрій Зюков розповів, що на окупованому Донбасі залишилось 89 тисяч шахтарів, а в Донецькій і Луганській областях зараз працюють всього лише сім шахт, решта зупинені.