Особливість нинішньої коаліційної угоди: це - демократичний документ, - Фесенко

Політолог, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає нинішню коаліційну угоду найкращою за всі часи

Це документ для роботи, сказав він в ефірі Еспресо.TV.

"Справа не в тексті. Колись я був в Грузії, ще за минулої грузинської влади, розмовляв з їх реформаторами разом з колегами і вони дуже часто повторювали: "реформи треба не писати, а робити". Про це треба пам’ятати, але не учасникам коаліції, а уряду і міністрам, тому що здійснювати реформи буде їх справа. А от коаліційна угода – це узгодження інтересів і бачення того, які реформи треба робити і відповідно – це те завдання для міністрів-реформаторів, що і як треба робити", - сказав Фесенко.

Він додав, що ця коаліційна угода суттєво відрізняється від тих, що писалися раніше.

"У чому принципова відмінність нинішньої угоди від тих, що писалися раніше (тому що вони пишуться реально) – це узгодження інтересів 5-ти учасників коаліції. А не просто, знаєте, хтось написав проект, а інші його визнали і підписалися під ним. Тобто – це не політтехнологічний документ, а, дійсно, узгодження інтересів. Це документ – демократичний", - додав політолог і наголосив, що Коаліційна угода нагадує йому інший історичний документ.

"Це нагадує інший документ, давайте згадаймо угоду про велику коаліцію в Німеччині – вона ще більше. Тому давайте не кидатися в крайнощі – це нормально, але головне для реформ не те, як це буде написано, а те, як це буде здійснюватися і хто це буде здійснювати в уряді. Це ключова буде проблема", - підкреслив Фесенко.