Туреччина відправляє війська до Африки

Турецький парламент дав дозвіл уряду відправити війська в Центральноафриканську республіку і Малі у складі миротворчого контингенту ООН

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на газету Hurriyet.

Виданий парламентом Туреччини дозвіл на відправку військ в ЦАР і Малі діятиме протягом одного року. За даними військових джерел, Анкара розглядає питання про направлення до цих країн офіцерів, а також літаків C-130.

В лютому генеральний секретар ООН Пан Гі Мун і колишня глава дипломатії ЄС Кетрін Ештон звернулися до уряду Туреччини з проханням направити в ЦАР військовослужбовців у складі миротворчого контингенту ЄС.

У Малі - африканській державі, північна частина якого не контролюється владою, - миротворці перебувають за рішенням СБ ООН до 30 червня 2015 року. Криза в Малі стала наслідком повалення в 2011 році режиму Муаммара Каддафі в Лівії, коли звідти на малійські територію хлинули біженці з племен туарегів. Пізніше туарегів з підконтрольних територій витіснили ісламістські екстремісти.

У завдання військової місії ООН в ЦАР входять захист цивільного населення, підтримка перехідного уряду ЦАР в роззброєнні бандформувань, допомога у підготовці до виборів і наданні гуманітарної допомоги нужденним. Ситуація в ЦАР загострилася на початку грудня 2013 року, коли в Бангі відбулися зіткнення між бойовиками ісламістського угрупування "Селек" і повстанцями-християнами, що протистоять їм.