Артеменко: Серед заборонених в Україні російських телеканалів є і один білоруський

Серед 17 заборонених в Україні телеканалів є один білоруський

Про це в ефірі програми "Вечір з Миколою Княжицьким" на Еспресо.TV розповів голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. 

"Коли ухвалюється нами рішення про вимкнення якогось каналу - це називається визнання каналу таким, що "не відповідає вимогам європейської конвенції про транскордонне мовлення"  і на підставі цього нашого рішення кабельні оператори вимикають ці канали. 

За нашим рішенням вимкнуто 17 каналів, звичайно в першу хвилю це були такі прості тупо політично-інформаційні канали, як "Росія-24", "Лайфньюз" та інші. А потім ми побачили, що російська пропагандистська машина так побудована, що вона проникає і в дитячі серіали, і в дитячі канали, і телеканал "Історія", коли він показує картинку, що начебто історія має бути одна, а нам показують картинку з Майдану і паралельно картинку з фашистами, і вони їх порівнюють. 

Тому ми визнали такими, що не відповідають вимогам, російський канал "Історія", "Білорусія-24", - розповів голова Нацради. 

Він відзначив, що ситуація з телеканалом "Білорусія-24" є досить цікавим прикладом, адже загалом канал не є відверто проросійським, однак в його ефірі транслюються окремі передачі з відверто пропагандистським змістом. 

"Білорусія-24" - це вперше коли серед російських був заборонений білоруський канал. Канал – проукраїнський, він дає об’єктивну інформацію, але в одній передачі, яка йшла рано вранці… Це був якийсь жах, це порівняння з фашистами всіх українців, жидомасонами. Не пам’ятаю там деталей, але ми визнали це, заборонили, реакція білоруського МЗС і білоруської компанії: "вибачте, ви за одним сюжетом не розгледіли загальну концепцію каналу". Ми написали листа: "дайте гарантію, що не будете брехати, і ми знову повернемо канал", розповів Яременко.