Пашинський: Україна не відмовлялася від канадських винищувачів - не було реальної пропозиції

Канада не могла самостійно передати Україні винищувачі Ф-18, бо вона є країною НАТО і такі рішення приймаються колегіально

Про це заявив народний депутат, екс-глава адміністрації президента Сергій Пашинський, коментуючи заяву колишнього заступника міністра оборони Леоніда Полякова про відмову України отримати канадські винищувачі, передає Еспресо.TV з  посиланням на "Цензор.НЕТ".

Він зазначив, що питання про можливості винищувачів  Ф-16 і Ф-18 розглядалося ще в березні-квітні.

Пашинський спростував заяву екс-заступника міністра оборони Леоніда Полякова про відмову України отримати канадські Ф-18.

«Заява колишнього заступника міністра оборони Леоніда Полякова про відмову України отримати канадські винищувачі не відповідає дійсності через відсутність самого підтвердженого факту пропозиції», - заявив депутат.

«Так, Україну відвідували десятки посередників із самими різними фантастичними пропозиціями, але як тільки ми починали опрацьовувати контракт на поставку будь-яких видів озброєнь - країни НАТО ставили бар'єр, незважаючи на поставку в Україну кількох радарів артилерійської розвідки, незважаючи на переговори щодо постачання стрілецької зброї, НАТО Україні не давало і не дає закупити які-небудь додаткові види озброєнь», - додав він.

За словами Пашинського, Канада не могла самостійно  передати Україні винищувачі, бо вона є країною НАТО, і рішення щодо військово-технічної допомоги в НАТО приймаються колегіально.

«Виробник винищувачів - США, саме США постачають запчастини та проводять сервісне обслуговування. Без офіційного рішення НАТО жодна бюрократична структура на Заході нам зброю такого класу не поставить. На жаль, забудьте про часи Рейгана - зараз Захід боїться конфліктів, і боїться самих розмов про постачання зброї. А без такого рішення отримати такий складний комплекс озброєння неможливо», - пояснив депутат.

Він також вважає за необхідне посилювати дипломатичний тиск і продовжувати переговори щодо постачання зброї Україні.

Нагадаємо, раніше екс-заступник міністра оборони Леонід Поляков заявив, що Канада пропонувала Україні кілька десятків винищувачів F-18, однак Міністерство оборони відмовилося від літаків.