Владика Борис Гудзяк сьогодні святкує День народження

Єпископу Української греко-католицької церкви Борису Ґудзяку сьогодні виповнюється 54 роки

Борис Ґудзяк - єпископ Української греко-католицької церкви, ректор Українського католицького університету у Львові. Він народився в американському місті Сиракузи, штат Нью-Йорк.

Його батьки покинули Україну 1944-го. Після війни окремо виїхали до США, і вже там познайомилися та одружилися. Попри це, Борис Ґудзяк до 7 років, поки не пішов до школи, не знав іншої мови, крім української.

Ґудзяк Член "Пласту", належить до куреня "Орден Хрестоносців". 

Навчався в Сиракузькому університеті, Папському Урбанському університеті, Папському Орієнтальному інституті в Італії та Гарвардському університеті, США. В останньому 1992 року здобув ступінь доктора славістики і візантиністики.

Того ж року приїхав в Україну й заснував Інститут історії церкви. 1998-го висвячений на священика. У 2000-2002 роках - ректор Львівської богословської академії, а від 2002-го - створеного на її основі Українського католицького університету. У липні позаторік висвячений на єпископа і призначений Апостольським екзархом для українців греко-католиків Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу.

У січні 2013 Папа Бенедикт XVI призначив його єпархом Паризької єпархії Святого Володимира Великого для українців візантійського обряду.

Борис Ґудзяк організував велику кількість міжнародних наукових конференцій. Автор понад 30 друкованих праць. Найбільша праця – "Київська митрополія, Царгородський патріархат і генеза Берестейської унії".

У Бориса Ґудзякя чимало нагород, серед них і орден "За інтелектуальну відвагу", "За заслуги" III та ІІ ступенів

З 5 травня 2013 року Борис Ґудзяк є почесним громадянином Львова.