Росія готова зменшити видобуток нафти, щоб країни ОПЕК вплинули на падіння цін

Російська влада може запропонувати ОПЕК скоротити власне щорічне виробництво на 15 млн т, у відповідь Москва очікує, що організація скористається механізмом квот, знизивши свою річний видобуток приблизно на 70 млн т нафти

Про це пише газета "Коммерсантъ".

Джерела видання в уряді кажуть, що в цілому Білий дім таке рішення не підтримує через необхідність наповнювати бюджет, але воно може бути в інтересах "Роснефти". При відсутності масштабних інвестицій державну компанію в 2015 році чекає зниження видобутку нафти.

Про те, що в Білому домі обговорюється питання скорочення видобутку в 2015 році приблизно на 15 млн т, розповіли близькі до уряду джерела. За словами одного зі співрозмовників видання, "такі думки були і раніше, але особливої підтримки не отримували, ситуація змінилася минулого тижня".

Пропозицію знизити видобуток нафти зробив під час свого візиту до Москви міністр закордонних справ Венесуели Рафаель Рамірес, який до вересня був міністром енергетики і очолював нафтогазову PDVSA.

"Зниження нафтових котирувань дуже впливає на економіку Росії і Венесуели. Очевидно, що ситуація зараз в руках ОПЕК. Але організація не готова знижувати видобуток в односторонньому порядку", - пояснив один зі співрозмовників видання.

У Москві очікують, що організація використає механізм квот. Напередодні саміту ОПЕК Росія і Венесуела можуть запропонувати картелю знизити квоти на видобуток приблизно на 70 млн т, розповіло джерело.

Країни-учасниці ОПЕК можуть розглянути питання про необхідність загального зниження видобутку для підвищення нафтових цін на засіданні 27 листопада. Раніше Саудівська Аравія заявляла, що не планує зменшувати виробництво нафти, але за скорочення видобутку виступають Іран і Венесуела.

"Якщо учасники ОПЕК виберуть бездіяльність, ціни на нафту продовжать падати. Якщо вони вирішать скоротити видобуток на 1,5 млн бар. на добу (це саме той обсяг, який потрібен для балансу попиту та пропозиції), Brent може повернутися в діапазон $ 80-90", - говорив директор з інвестицій Merchant Commodity Fund Даг Кінг.

Востаннє ОПЕК серйозно скорочувала видобуток в 2008 році. У жовтні та грудні того року квота була скорочена сукупно на 3,5 млн бар. в добу.