Росія хоче озброювати Пакистан

Росія намагається встановити військові зв’язки з Пакистаном на фоні збільшення закупок Індією американської зброї

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Bloomberg.

Видання нагадує, що на минулому тижні міністр оборони Росії Сергій Шойгу здійснив перший візит керівника оборонного відомства до Пакистану з часів розвалу СРСР і підписав "віхову" угоду про військову співпрацю.

При цьому Шойгу заявив, що світова спільнота "хоче робити бізнес з Пакистаном".

Bloomberg відзначає, що цей договір був укладений у рамках спроб президента РФ Володимира Путіна розширити зв’язки в Азії на фоні все більшої ізоляції Росії з боку США та їх союзників.

Протягом останніх років США перевершили Росію як найбільшого постачальника зброї до Індії, що змусило Москву змінити свою стратегію щодо південної Азії.

Починаючи з 1950 року СРСР і Росія постачали в Індію понад 70% військового експорту, у той час як Пакистан отримував лиш 2%. Більшу частину зброї Пакистан отримував від США та Китаю.

Ще минулого року посол Росії в Індії Олександр Кадакін поставив під сумнів чесність Індії в укладанні військових контрактів.

"Ми знаємо, які трюки використовуються для маніпуляції угодами", – говорив він.

Кадакін додав, що Росія завжди підтримувала Індію і втрата позиції головного постачальника зброї "завдає шкоду нашій репутації".

Сам Путін планує відвідати Індію наступного місяця, щоб зустрітися з прем’єр-міністром Моді у рамках спроб компенсувати збитки від західних санкцій.

Видання зазначає, що нещодавній анонс другого газопроводу в Китай, який є союзником Пакистану, ще більше закріплює переорієнтацію російської енергетичної політики у напрямку Азії.