Росія хоче відновити "короткі держоблігації", які загнали її в дефолт в 1998 році

Міністерство фінансів Росії в 2015 р при необхідності може повернутися до механізму розміщення державних короткострокових облігацій (ДКО), по яким країна в 1998 році оголосила дефолт

Про це повідомила заступник міністра фінансів Тетяна Нестеренко на засіданні бюджетного комітету Ради Федерації у понеділок, пишуть "Ведомости".

"З цього року ми створюємо репо, розміщення коштів бюджету навіть на одну ніч. І, напевно, будемо знову відновлювати при необхідності інструмент ГКО, бо коли ти на один день можеш розміщувати, потрібно мати можливість на дуже короткий час займати", - сказала вона.

ДКО (російською ГКО, - ред.) випускалися Міністерством фінансів з 1993 р до 1998 р. Ринок ДКО став основним джерелом фінансування дефіциту російського бюджету. До середини серпня 1998 дохідність ДКО досягала 140%, і уряд був змушений 17 серпня оголосити дефолт по ним.

"Цей механізм ніколи і не був демонтований. Для того, щоб випустити ДКО, потрібно лише рішення міністра", - прокоментувала "Ведомостям" заступник голови правління ЦБ Белла Златкис.

У 1990-і рр. Златкис займалася в мінфіні питання внутрішнього боргу і вважається одним з творців ринку державних цінних паперів.

Зараз короткострокові боргові папери можуть бути потрібні уряду, щоб компенсувати дефіцит всередині року, міркує Златкис, але обмовляється: "Не знаю, навіщо це Мініфіну зараз, - помісячно у них швидше профіцит, ліквідність висока".

"Страшно не те, що папір коротикй або як він називається, - говорить Златкис. - Інструмент насправді чудовий - весь світ так живе. Важливо, як бюджет виконується. Головне, щоб не з'явилося бажання почати жити і платити зарплати не за рахунок податків, а за рахунок позик, як це було в 1996 р, результат чого ми отримали в 1998-му".