Росія може зруйнувати чинну систему міжнародної безпеки, - Кулеба

Посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що Росія може зруйнувати чинну систему міжнародної безпеки

Таку думку він висловив у програмі "Вечірній телеекспрес" на Еспресо.TV

"Ніхто не хоче третьої світової війни, і Російська Федерація не хоче. Вони хочуть перемогти, оминувши цю катастрофу, але роблять власне все для того, щоб зруйнувати існуючу систему міжнародної безпеки", - сказав він. 

Дипломат зазначив, що Європа і Північноатлантичний Альянс сьогодні як ніколи єдині щодо України.

"Вони знайшли в собі сили і потенціал для того, щоб внутрішні дискусії щодо того як, коли, в якій мірі підтримувати Україну, залишити осторонь і виступати з єдиною позицією. Подивіться, є чітка позиція Альянсу, є чітка позиція ЄС, і в цих документах висловлена повна підтримка України. Щодо окремих держав-членів цих Альянсів, то, безумовно, - це наше завдання, завдання української дипломатії, працювати задля того, щоб їхнє ставлення до нашої держави, до перспектив її європейської, євроатлантичної інтеграції, воно постійно зміцнювалося і було позитивним. Це наша робота, ми над цим працюємо, головне в цьому – мати козирі на руках. В даному випадку козирем є реформи – успішна демократична Україна, в якій долається корупція, буде таким "джокером" серед усіх аргументів на користь прийому України до ЄС та НАТО, бо врешті-решт Україна – це сильна ланка Європи, а не слабка", - наголосив Кулеба.

Посол з особливих доручень зовнішньополітичного відомства України також зазначив, що загалом безпека країни можлива лише за певних умов, якими є свобода, демократія, сильне громадянське суспільство, відповідальне керівництво держави, ефективна ринкова економіка.

"Тоді ти можеш бути сильним елементом якоїсь загальної системи колективної безпеки. Саме з цієї причини НАТО висуває до потенційних кандидатів на членство додаткові вимоги: боротьба з корупцією, реформи економіки, зміцнення демократії, захист прав людини, тому що держава, де такі елементи відсутні – вона не є стабільною, вона не може бути надійним партнером і в цьому плані абсолютно природними є ті вимоги, які висуваються Альянсом до взаємодії з Україною саме в цих сферах. І ми повинні саме над цим працювати. Зараз ситуація дуже проста – кожна реформа, кожен крок спрямований на боротьбу з корупцією, з очищенням влади – це крок у бік європейської та євроатлантичної інтеграції. Кожен чиновник повинен про це завжди пам'ятати", - наголосив Кулеба.