У Соборі Паризької Богоматері молилися за жертв Голодомору

У неділю, 23 листопада, у день пам’яті жертв Голодоморів в Україні в Соборі Паризької Богоматері у столиці Франції відбулась поминальна літургія

На ній молилися за жертв Голодомору, героїв Небесної Сотні та загиблих на сході України. Єпископ Паризької єпархії УГКЦ, владика Борис Ґудзяк прочитав проповідь французькою мовою, повідомляє VIDIA.

"Голодомор і радянський терор посіяв страх. Страх перед владою, що забирає останній шматок хліба. Страх перед сусідами і знайомими, які можуть виявитися агентами КДБ. Страх, що через необережне слово або чиюсь вигадку можна отримати розстріл або заслання на Сибір. Страх передавати дітям віру в Бога, бо духовна практика, життя Церков – православних, католиків, протестантів, та інших релігій – юдеїв і мусульман – режим жорстоко переслідував. Страх перед собою – перед тим, у що може голод перетворити людину", - сказав владика.

"Сьогодні ми згадуємо Голодомор не заради смерті, а заради життя. Нашого життя, життя наших нащадків, життя Європи. Безумство мучителів і жорстокість катів не може перекреслити потоки життя і життєдайності, які випливають з нашої історії. Сьогодні ми є. Навіть після Голодомору. Навіть після комунізму. Навіть після інвазії", — звернувся він до присутніх.

"Пам’ять про Голодомор, про Майдан, про сучасні виклики, нас об’єднує. Ця єдність стає таїнственною, пасхальною, переходом від хреста до Воскресіння. Парадоксально сьогодні Голодомор дає нам єдність і життя. Майдан дає нам життя. Мужність на сході, якими б страшними, болісними і безглуздими не видавалися б втрати, є заради життя, заради Воскресіння", — такими словами завершив проповідь Борис Ґудзяк.