Після такого розголосу у сусіпільстві закон про зняття недоторканності з депутатів ухвалять, - політтехнолог

Політтехнолог Катерина Одарченко вважає ухвалення закону про зняття депутатської недотоканності не таким важливим, як проведення реальних реформ, але наголошує, що після такого великого розголосу у сусіпільстві він буде проголосований

Про це вона сказала в ефірі Еспресо.TV.

"Не є ключовим цей законопроект. Тут питання певного нігілізму розуміння таких понять в українському суспільстві, тому що насправді цей механізм введено не для того, аби не притягати депутата до відповідальності, в тому числі, як стереотипно люди вважають, адміністративної – певних штрафів, - це механізм захисту народного депутата від політичного тиску, тому що така процедура в Україні існувала, згадайте кейс з Юлією Тимошенко і кейси, коли приходять нові політичні сили і починають боротьбу з попередниками. Я вважаю, що доведеться цей законопроект ухвалити, але з умовами того, що народний депутат не може притягатися за ті рішення або заяви, що робить у законодавчому органі влади, а з приводу корупційних причетностей, адміністративної відповідальності, кримінальної відповідальності за скоєні справи, або за справи, до яких він був долучений, він буде притягнутий. Тому що настільки піар і інформаційна кампанія з цього приводу проведена в суспільстві, що не ухвалити цей закон – це так само як підвищити депутатам нині заробітну плату", - сказала вона.

Зазначила політтехнолог і те, що офіційні зарплати депутатів дійсно не на рівні, але саме обговорення підвищення платні народним обранцям викличе хвилю спротиву у суспільстві.

"Насправді, дійсно, народний депутат має отримувати нормальну заробітну плату на рівні топ-менеджера, але сказати це на загал – не є позитивним для сприйняття політичної сили", - зауважила вона. 

Головне для політиків сьогодні, вважає політтехнолог, боротьба з корупцією і питання соціальної справедливості, адже життя простих людей в країні погіршилось.

"Насправді ключовими моментами є моменти реальної боротьби з корупцією. Люди потребують справедливості і вона полягає у реальному механізмі впливу громади на відповідне рішення обранців, механізм відкликання цих обранців, механізм проведення місцевих референдумів. 

Друге питання – це питання соціальної справедливості – те питання, чому нові політичні сили скоріш за все будуть обирати лівий блок, тобто соціалістичні певні меседжі, тому що об’єктивно – в країні людям стало гірше жити. І всі ці моменти, досягнення цієї глобальної справедливості, цього акту справедливості, можуть бути не лише красиві ухвалені закони, але і відповідальність у реалізації аби ці закони не виявилися певними косметичними речами", - наголосила Одарченко. 

Нагадаємо, учасники коаліційних переговорів домовилися про ухвалення закону про імпічмент президента України і зняття депутатської недоторканості.