Політолог розповів, чому Україна не може переводити пенсії на окупований Донбас

Припинення роботи фінансових установ на територіях Донбасу окупованих терористами не має нічого спільного з припиненням роботи із самими мешканцями

Таку думку в ефірі Еспресо.TV висловив політолог Олександр Солонтай.

"Через російську пропагандистську машину мешканцям Донбасу здається буцімто Україна відмовилась від цих територій. Та попри всі спроби виконати Мінські домовленності, немає можливості забезпечити роботу фінустанов на окупований територіях. Тому це (закриття банків- ред.) цілком логічний крок",- вважає експерт.

На його думку, наразі стало дуже гострим питання вивезення людей з окупованих територій. "Блокпости перетворились на митні пункти. Це набуло величезного масштабу. Проїзд будь-якого транспортного засобу, легкового, пасажирського а також вантажного перетворився в бізнес. В залежності від об’єму та розміру вантажу на блокпостах заявляється певна "плата за проїзд",- розповів політолог.

Він розказав, як саме відбувається "зшибання" коштів з місцевих мешканців. "Немає сенсу всім місцевим їхати до банкомату за грошима, щоб зняти їх з карток, тому люди скидувалися картками одній особі і ця особа їхала і отримувала суму на багатьох людей. Після розвозила гроші. Ця людина була змушена платити бойовикам на блокпостах. Спочатку це було 5%, потім 10%, потім 15%. Тепер суми взагалі стали захмарними за оготівкування карток",- сказав Солонтай.

Політолог вважає, що тягар пенсіонерів ляг на плечі "ДНР" і "влада ДНР в шоці". "Доросле населення покинуло міста, залишились тільки пенсіонери. Регіон не зможе бути самодостатнім. "Влада ДНР" елементарно не зможе прогодувати людей. Єдиний варіант – допостачання Росією їжі і коштів. Допомога Росії повинна буде зростати все більше, бо чим далі, тим складніше буде прокормити місцевих. Та Російська Федерація все одно не візьме їх до себе. Забезпечення "ЛНР" і "ДНР" буде нагадувати Радянський союз, коли верхівка має все, а мільйони діляться на дві категорії. Ті, хто "угодні" отримують пайок, а ті хто "не угодні" мільйонами усівають своїми тілами Сибір, Гулаг і травляться геноцидами. Так і в "ДНР", ті, хто більше наближений до "влади", вони матимуть хліб з маслом, а останні будуть помирати з голоду",-  вважає він.