Продавати в Україну російське вугілля заборонив уряд Росії, - ЗМІ

Російський уряд своїм розпорядженням заборонив російській залізниці (РЖД) відвантаження вугілля в Україну

Про це пише російська газета "Коммерсантъ" з посиланням на джерела серед залізничних операторів

"У п'ятницю у ВАТ РЖД надійшло розпорядження з уряду, з якого випливало, що відвантаження потрібно зупинити", - зазначає один із співрозмовників газети.

Він не уточнив деталей, але додав, що "телеграми або письмового заборони від ВАТ РЖД не надходило", обмеження діє через електронну систему підготовки та оформлення перевізних документів ЕТРА. Транзит вугілля через Україну дозволений. У ВАТ РЖД заперечують, що "заборони немає", а "перевезення йдуть за узгодженими заявками". У Мінтрансі від коментарів відмовилися.

Глава "Infoline-аналітика" Михайло Бурмістров підтвердив виданню, що заборона відвантажень в Україні був введений ВАТ РЖД 22 листопада.

Узгодження відвантажень в ДНР і ЛНР йде в звичайному режимі, додав експерт, поставки в Україну зупинені як мінімум до кінця листопада. На його думку, "рішення заморозити постачання політичне, прийнято на рівні уряду і введений ВАТ РЖД логістичний контроль через систему ЕТРА тільки забезпечує його виконання".

Експерт додає, що, за даними учасників ринку, об'єктивні причини встановлення логістичного контролю та заборони на відправку вагонів на Україну ВАТ РЖД не називає, посилаючись на "проблеми з деякими пунктами пропуску".

Нагадаємо, вчора ряд ЗМІ з посилання на джерела повідомляли, що Росія припинила експорт свого вугілля в Україну. Ближче до вечора прес-секретар Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Олена Міщенко повідомила, що поставки вугілля в Україну з Росії призупинені.

"За інформацією, яку має Міністерство енергетики та вугільної промисловості України від компаній "Центренерго" та ДТЕК, поставки вугілля з Росії призупинено", - процитувала Міщенко міністра енергетики Юрія Продана.