Приватний виш Поплавського позбавили ліцензії

25 листопада 2014 року рішенням Акредитаційної комісії Міністерства освіти і науки України позбавлено ліцензії приватний заклад "Київський університет культури" та всі його регіональні філії, засновником якого є Михайло Поплавський

Про це повідомила прес-служба МОН, передає Еспресо.TV.

Зокрема, за фактом подання недостовірної інформації Акредитаційна комісії МОН анулювала ліцензію та прийняла рішення про передачу документів приватного закладу «Київський університет культури» до Генеральної прокуратури України.

"Має місце злочинна схема. Міністерство не має слідчих функцій, щоб розбиратися у ній. Ми передаємо справу до Генеральної прокуратури. Очевидно, що діяльність цього університету пов'язана з Київським національним університетом культури і мистецтв, тому студентів із приватного вишу, що навчаються за контрактом, треба перевести в Київський національний університет культури і мистецтв, бо його ліцензованого обсягу буде достатньо", - повідомив Міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Як зазначається, за вказаною адресою приватний ВНЗ "Київський університет культури" відсутній. Представники цього закладу на засідання Акредаційної комісії не з’явилися.

За даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти близько трьох тисяч студентів навчаються у приватному вищому навчальному закладі "Київський університет культури".

Про схему з використанням ректором Київського державного національного університету культури і мистецтв Михайлом Поплавським приватного "клону" стало відомо завдяки журналістському розслідуванню "Слідства.Інфо".

Згідно з цією схемою, Поплавський, будучи ректором нацуніверситету культури, створив свій приватний виш з фактично такою ж назвою - Приватний вищий навчальний заклад "Київський університет культури", відомий як КУК.

Його засновником стало ТОВ "Укрконцерт", засновниками якого, в свою чергу, є сам Поплавський та його син Олександр.

Студенти перші три курси числилися в КУК, за що платили чималі гроші. Однак фактично навчання відбувалося на базі державного вишу. Тобто через таку схему "справжній" університет культури щорічно недоотримував десятки мільйонів, які заробляв Поплавський.

Наприкінці жовтня цього року КУК звернувся до Міносвіти з проханням провести чергову акредитаційну експертизу (перевірку кожної спеціальності, яку необхідно проходити кожні п'ять років, інакше виш можуть позбавити ліцензії).

Остання акредитація приватного "Київського університету культури" датована червнем 2010-го року. У січні 2014-го вишу була продовжена ліцензія. На обидва документи "добро" дав колишній міністр Дмитро Табачник.