Путін провів податкові маневри – звільнив Газпром від кількох податків

Газпром на 15 років звільняється від податку на видобуток корисних копалин і на 20 років на податок на майно, якщо реалізує проект постачання газу до Китаю по газопроводу "Сила Сибіру"

Про це йдеться у законі, підписаному президентом Росії Володимиром Путіним, передає Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

В рамках податкового маневру поетапно за три роки знижуються вивізні мита на нафту (в 1,7 рази) і нафтопродукти (в 1,7-5 разів) залежно від їх виду і підвищуються податкові ставки на нафту (в 1,7 рази) і газовий конденсат (в 6,5 рази). Щоб не допустити зростання цін на нафтопродукти на внутрішньому ринку і мінімізувати негативні шоки для окремих галузей поетапно знижуються ставки акцизів на них, йдеться в документі.

Також законом затверджуються ставки акцизного збору на автомобільний бензин і дизпальне.

Читайте також: Як Китай дурить Путіна

Нагадаємо, в травні 2014 року, при підписанні договору за східним маршрутом ("Сила Сибіру"), передбачалося, що "Газпром" отримає від КНР аванс в $ 25 млрд на будівництво трубопроводу. Загалом інвестиції російської сторони по проекту оцінюються в $ 55 млрд.

В неділю глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що авансу не буде: "Аванс і авансовий платіж у нас був як елемент переговорів про ціну. C урахуванням того, що ми досягли остаточної домовленості про ціну, ми не розглядаємо можливість залучення авансу як фінансового інструменту для подальшого зниження ціни". Міллер стверджує, що "Газпром" здатний самостійно профінансувати даний проект.

Також повідомлялося, що ці гроші Росії доведеться брати зі своєї "нафтової заначки" - Фонду національного добробуту.