Заяви окремих політиків щодо перспектив вступу України до НАТО та ЄС це не спільна позиція Європи, - Стулік

Прес-аташе представництва ЄС в Україні Давід Стулік наголосив, що не варто зважати на окремі негативні висловлювання політиків щодо членства України у НАТО і ЄС, адже вони не є спільною позицією Ради Європи

Про це він сказав в ефірі Еспресо.TV.

"Перш за все, в зовнішній політиці ЄС, щоб виробити спільну позицію, потрібна згода всіх 28-ми держав, включаючи маленькі, як Люксембург, Мальта, Словенія чи Естонія. Тільки тоді, коли 28 міністрів закордонних справ або голів країн ЄС погодять спільну позицію, - тоді вона є дійсно спільною. Я, як працівник ЄС, це навіть у нашому внутрішньому кодексі написано, не можу коментувати окремі заяви представників суверенних держав-членів ЄС. Я можу коментувати те, що кажуть представники ЄС", - сказав він. 

Щодо поширеної у ЗМІ заяви Федеріки Могеріні, в якій вона нібито сказала, що схід України має бути автономним, Девід Стулік повідомив наступне.

"Я скажу так, коли ця інформація вчора з'явилася, ми теж зв’язалися з моїми колегами-речниками пані Могеріні і з'ясували цю ситуацію. Дійсно, це інтерв'ю було зроблене ще до її призначення, тобто вона це інтерв'ю давала не як представник ЄС, але тоді ще як міністр закордонних справ Італії. Тобто приписувати ці слова їй, як представнику ЄС – неправильно і некоректно.

По-друге, зміст цього інтерв'ю речник пані Могеріні, моя колега Катерина Рей сказала, що ці слова були перекручені і не прозвучало в такому дусі, як було опубліковано. Коли сьогодні знову з'явилися ці пояснення австрійської газети, що дійсно у них є якийсь там запис, ми знову попросили отримати позицію з Брюсселю і нам було сказано, що дійсно єдина офіційна позиція ЄС така, що її озвучує 28 міністрів закордонних справ, це ті висновки Ради ЄС, які поважають територіальну цілісність і суверенітет України і тут позиція ніколи не змінюється, тому це єдина офіційна позиція", - наголосив він. 

Щодо гучної заяви німецького міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра, що він не бачить Україну в НАТО і ЄС, дипломат порадив журналістам перевіряти першоджерела. 

"Важко коментувати заяву окремого представника країни-члена ЄС, але, з іншого боку, те, що казав пан Штайнмаєр про цю конференцію, вона дійсно відбудеться під егідою ЄС, і це буде конференція, яка буде допомагати Україні впроваджувати реформи. 

А те, що він казав у Москві, у мене така порада – варто журналістам перевіряти першоджерела, бо я сьогодні бачив десь 5 різних повідомлень про те, що сказала пані Могеріні в українській пресі, я не знаю чи це був перекручений переклад, чи інформація взята з різних джерел, дійсно, тут найкраще брати цю інформацію з першоджерел. Я знаю, що часто інформація з наших першоджерел відрізняється від тієї, що з'являється в пресі, яка заходить в український інфопростір, наприклад, через російська медіа", - підкреслив Девід Стулік.