Apple в Росії за ніч підняла ціни на гаджети на 25%

Сайт російського Apple Store був недоступний протягом усього вівторка. Замість звичної онлайн-полиці з гаджетами американський виробник демонстрував покупцям оголошення про те, що він веде роботи по оновленню ресурсу. Опівночі 26 листопада російський Apple Store повернувся до життя - але вже з оновленим цінником на всі пристрої

Наприклад, MacBook Air з 11-дюймовим екраном в мінімальній комплектації додав 10 тис руб. ($223), а тепер його можна буде купити за 52 990 руб ($1183), пише сьогодні газета "Ведомости".

З іншими гаджетами така ж ситуація.

Ймовірно, підвищення цін пов'язане з різким зростанням курсів валют. З початку вересня долар подорожчав по відношенню до рубля на 17% (2 вересня, по курсу ЦБ він коштував 37,3 руб., 26 листопада-уже майже 45 руб), євро - на 12,4% - (48,96 і 55,9 руб. відповідно) через те, що Apple довго не підвищувала ціни, російська ціна iPhone 6 в перерахунку на євро стала найнижчою в Європі.

Партнери Apple розповідали, що компанія збирається підняти закупівельні і рекомендовані роздрібні ціни. Ціни, встановлені на продукцію Apple в російському Apple Store збігаються з рекомендованими роздрібними цінами для всіх партнерів в Росії. Так що, вартість пристроїв зросте не тільки в російському Apple Store, але й у партнерів.